Hem Düşük Bütçeli Hem Keyifli Gezmenin 5 Yolu

Uzun ya da kısa süreli olsun, seyahatlerde hem gittiğimiz yerin kültürünü tanımak, yemeğini tatmak, oraya has hediyeliklerini almak, hem de merkezi ve güzel bir yerde konaklamak, rahat etmek isteriz.

Tüm bunları belirli bir bütçe dahilinde yapmanın sırrı bence işin dengesini tutturmak. Seyahat edeceğiniz yer için önceliğiniz nedir? Bazı yerlerde güvenlikten dolayı daha pahalı ama iyi hissedeceğiniz bir yerde konaklayıp diğer harcamalardan feragat edersiniz. Ya da mutfağıyla ünlü bir yerde ise, yemeği önceliklendirip konaklamadan kısarsınız.

İşte ben de bu dengeyi nasıl kurduğumu, yani yapmak istediklerimden çok fazla feragat etmeden düşük bütçeli nasıl seyahat ettiğimi yazdım:

1. Uzun seyahatlerimin vazgeçilmezi hostellerde konakladım

Hostellerin en büyük avantajı düşük bütçeli konaklama olsa da, insanlarla tanışıp kaynaşmak da büyük bir artısı. 3 aya yakın tek başıma seyahat ettiğim Güney Amerika’da yalnız kaldığım gün sayısı yok denecek kadar az. Farklı ülkelerden insanlarla tanışıp birlikte gezmek, daha önceki deneyimlerinizi paylaşmak ve hiç unutmayacağınız arkadaşlıklar kurmak gittiğiniz yeri daha da güzel hatırlamanıza sebep oluyor.

Hostelleri pis, kalabalık ve sadece gençlere göre uygun yerler olarak düşünmeyin. Artık oldukça temiz, güvenli ve yaş ortalamasının yüksek olduğu hosteller de çok fazla. İki kişi iseniz “dorm” denilen ranzalı odalar yerine kendinize özel odalarda da kalabilirsiniz.

IMG_4045

Hosteller pis ve kalabalık olmak zorunda değil: Patagonya’da kaldığım hostelin şöminesi, kanepeleri ve kitapları ile birçok otelden daha iyi bir oturma alanı vardı.

IMG_5689

Cusco, Peru’da kaldığım hostelin balkonunda kahve keyfi…Seyahatim boyunca kaldığım en ucuz hosteldi: geceliği sadece 18 TL! Tabi karşılığını 12 kişilik bol kokulu odada uyuyarak ve sabaha kadar partileyen gençlerin hostelin çeşitli yerlerinde bıraktıkları hoş(!) kalıntılar arasında geçirerek ödedim 🙂

Hostellerin bütçeye bir katkısı da, mutfaklarında yemek yapabilme imkanı. Özellikle uzun süreli ve yemeğin pahalı olduğu yerlerdeyseniz, günde 3 öğün yemek masrafını oldukça kısmanızı sağlıyor.

 

IMG_6281

Hosteller farklı formatta olabilir: Kolombiya’nın Karayip kıyılarındaki Palomino’da kaldığım tropik, hamakta sallanmalı sevimli hostel

 

IMG_6284

Kalacağım hosteli http://www.hostelworld.com‘daki puan ve yorumlara bakarak seçtim.

2.Yemek masraflarımı düşürdüm

Gittiğim yere ait değişik yemekleri denemek en sevdiğim şeylerden biridir! Ama bunu her zaman popüler restoranlarda yaparsam bütçem dayanmazdı.

Kaldığım hostellerde bol bol yemek yaptım: Özellikle Buenos Aires, Rio de Janeiro, Patagonya gibi pahalı bir şehir ya da bölgelerde iseniz sürekli dışarıda yemek inanılmaz masraflı oluyor. Bu durumda hostel mutfakları kurtarıcım oldu!

Yemek yapmakla aram iyi olmadığından, bol bol ton balıklı makarna-menemen-türlü üçlüsüne başvurdum 🙂

b2017-05-28-PHOTO-00000880

Patagonya’da kaldığım hostelin şirin mutfağı: Yürüyüş sonrası kaybedilen kalorileri pişirdiğim makarna ile hemen geri almak ve yorgunluk atmak için idealdi!

Özellikle şehirlerde Tripadvisor, Lonely Planet gibi sitelerde üst sıralarda yer alan popüler restoranlarda yemek güzel ama bir o kadar da pahalı oluyor. Tabi ki Arjantin’e gitmişken güzel bir et yemeden dönülmez! Ancak bunu dengelemek için hostelde yaptığım sandviç ya da yoldan aldığım sokak yemeklerini parklarda yiyerek hem keyifli hem de ucuz alternatif yaratmış oldum.

IMG_5134

Buenos Aires’in bayıldığım parklarında yemek sonrası keyifli saatler…Normalde gittiğim yerin kendi kahvesinden içmek varken Strabucks’tan kahve almayı hiç tasvip etmem ama ben de bu tuzağa bir kerelik düşüverdim 🙂

3. Ücretsiz yürüme turlarına katıldım

Genelde tüm şehir meydanlarında rehberlerin bahşiş karşılığında çalıştığı ücretsiz yürüme turları oluyor. Bir şehre vardığınızda ilk iş bu turlardan birine katılmak olsun!

IMG_5737

Cusco, Peru’da aldığım ücretsiz yürüme turunun başlangıç noktası: Plaza de Armas

IMG_5732

Katıldığım yürüme turu sayesinde Cusco’nun ara sokaklarını keşfettim

Yürüme turları sayesinde hem şehir ve tarihi hakkında genel bir fikriniz oluyor, hem de sonraki günlerde yapabileceğiniz aktiviteler ve uygun yeme içme yerleri hakkında rehberden bilgi alıyorsunuz.

IMG_6041

Yürüme turundaki rehberin verdiği tavsiye ile turist tuzağına düşmeden, çok uygun ve lezzetli yemekler keşfettim! Gördüğünüz balık çorbası, kızarmış balık, pilav, bol mısır sadece 11 TL idi!

 

IMG_6054

Yürüme turuna katılmasaydım asla böyle bir fotoğrafım olmayacaktı!

4. Büyük şehir tuzaklarından uzak durdum: 

Her şehrin turist tuzağı olan popüler meydanları vardır. Burada en pahalı ve kalitesiz yemekleri yer, en pahalı hediyelikleri bulursunuz.

Bu meydanların keyfini çıkarmamak da olmaz tabi! Ben de yemeklerimi daha uygun fiyatlı, turistik olmayan yerlerde yiyip bir adet kahve ile meydanın keyfini çıkardım:)

IMG_5075

Buenos Aires’ ünlü meydanı San Telmo’nun tadını çıkarmak için yemeğe servet ödemeye gerek yok

Şehirde yapılabilecek ücretsiz aktiviteleri seçtim: Müzelere ücretsiz günlerinde gittim, park ve kumsallarda vakit geçirdim… Hem de yerel insanlarla tanışıp eğlenceli anlar yaşama fırsatı buldum.

IMG_5206

Buenos Aires’in parkları… Hem ücretsiz hem de keyifli!

IMG_6684

Rio de Janeiro’daki muhteşem gün batımını Ipanema plajından izlemek bedava!

5. Ulaşım masrafımı düşürdüm: Uçak yerine otobüs, taksi yerine toplu taşıma

Özellikle uzun süreli seyahate çıkıyorsanız, para-zaman dengesinde tasarruf için harcayabileceğiniz zamanınız var demektir.

Otobüs bütçesel olarak sizi kurtarmakla kalmıyor, yolda normalde göremeyeceğiniz manzaralara tanık oluyorsunuz.

IMG_5230

Otobüsün bir avantajı da diğer insanlarla tanışmak. Buenos Aires-Bolivya arası 30 saatlik otobüs yolculuğumda tanıştığım bir turist ile bir hafta boyunca Bolivya’yı birlikte gezdik.

2017-05-28-PHOTO-00000873 (2)
Patagonya’da 12 saatlik otobüs yolculuğum sırasında manzaranın tadını çıkarırken… Yanımda oturan teyze ile kısıtlı İspanyolcamla bir şekilde anlaşıp muhabbet ettik. O olmasa aktarma yapacağım durağı kaçırıyordum!

Olabildiği kadar toplu taşıma kullandım ve bol bol yürüdüm. Özellikle Buenos Aires’in kısıtlı metrosu ve asla çözülemeyen bir denklem olan otobüs sistemi sayesinde her gün birkaç saatimi yürüyerek geçirdim.

IMG_5680.JPG

Bolivya’nın başkenti La Paz’da en çok kullanılan toplu taşıma aracı: teleferik

Taksiye binmek gerekiyorsa taksimetrenin açıldığından ve gideceğiniz yere yaklaşık ne kadar tutacağını konuştuğunuzdan emin olun.

Taksiyi bölüşmek de çok iyi bir fikir; Kolombiya’nın Santa Marta havalimanından şehir merkezine giderken benim gibi bir turistle anlaşarak birlikte taksiye bindik ve masrafı bölüştük.

Birçok şehirde havalimanından şehir merkezine bizdeki Havaş benzeri otobüsleri kullanmak en mantıklısı. Buenos Aires ve Rio de Janeiro’dakiler oldukça rahat ve güvenli.

 


Keyifli seyahatler!

 

img_3734.jpg

Hem Düşük Bütçeli Hem Keyifli Gezmenin 5 Yolu” üzerine 6 yorum

Yorum bırakın